Choď na obsah Choď na menu
 


Školský poriadok- 2. časť

28. 8. 2024

Článok III

Prevádzka a vnútorný režim materskej školy

 

 

1. Charakteristika MŠ 

 

         Materská škola je 3- triedna. Poskytuje celodennú starostlivosť deťom vo veku od dvoch do šiestich rokov. Materská škola umožňuje, na žiadosť rodiča, aj poldenný pobyt.

          MŠ v Michaľanoch je umiestnená v budove postavenej pre potreby základného školstva. V podzemí je kotolňa, na prízemí šatňa, vstupná hala, výdajňa stravy, jedálne, šatňa pre personál, miestnosť pre upratovačku, sociálne zariadenia, I. trieda, II. trieda. Na poschodí je III. trieda, spálňa a riaditeľňa. K areálu materskej školy patrí aj rozľahlý školský dvor. Zriaďovateľom MŠ v Michaľanoch je Obec Michaľany, ktorá zabezpečuje prevádzku a údržbu v MŠ. 

 

2. Prevádzka MŠ 

 

a. MŠ je v prevádzke v pracovných dňoch v čase od 7,00 hod. do 16,30 hod. Riaditeľka MŠ určuje čas prevádzky po prerokovaní so zákonnými zástupcami a po súhlase zriaďovateľ(príloha č. 2)
b. Konzultačné hodiny sú podľa predchádzajúceho dohovoru so zákonným zástupcom dieťaťa.
c. Denný poriadok – prehľad o usporiadaní denných činností v materskej škole:

 

             7,00 -   9,00                

❖ hry a činnosti podľa voľby detí, vzdelávacia aktivita
❖ zdravotné cvičenie
❖ činnosti zabezpečujúce životosprávu- osobná hygiena

                                                                         

                                                                             9,00  desiata

 

                        9,20 -   11,45

❖ vzdelávacia aktivita
❖ zdravotné cvičenie
❖ pobyt vonku
❖ činnosti zabezpečujúce životosprávu- osobná hygiena

                                                                            11,45  obed         

  

                       12,30 – 14,50                  

❖ zdravotné cvičenie
❖ činnosti zabezpečujúce životosprávu- osobná hygiena

                                                         - odpočinok

                                                                         14,50   olovrant 

 

  15,05- 16,30

❖ hry a činnosti podľa voľby detí, vzdelávacia aktivita
❖ zdravotné cvičenie
❖ pobyt vonku
❖ činnosti zabezpečujúce životosprávu- osobná hygiena

 

 

d. V čase letných prázdnin je prevádzka MŠ prerušená zhygienických dôvodov najmenej na 3 týždne. V tomto období vykonávajú prevádzkoví zamestnanci upratovanie a dezinfekciu priestorov školy, pedagogickí zamestnanci čerpajú dovolenku.  
e. Záujem o prevádzku MŠ počas prázdnin vyjadrujú rodičia v dostatočnom predstihu písomne. Počas jarných a letných prázdnin je MŠ v prevádzke iba v prípade, ak počet prihlásených detí je aspoň 15. Pri nižšom počte detí by bola prevádzka MŠ i ŠJ nerentabilná. Prerušenie alebo obmedzenie prevádzky materskej školy cez letné prázdniny oznamuje riaditeľka školy najmenej dva mesiace pred začiatkom prerušenia. Počas zimných prázdnin je na pokyn zriaďovateľa, z dôvodu šetrenia finančných prostriedkov na kúrení v ZŠ i MŠ,  MŠ mimo prevádzky.
f. Prevádzka materskej školy môže byť dočasne prerušená aj zo závažných dôvodov, ktoré ohrozujú zdravie zverených detí alebo môžu spôsobiť závažné škody na majetku. O dočasnom prerušení prevádzky MŠ môže rozhodnúť riaditeľka MŠ, zriaďovateľ alebo príslušný ústredný orgán štátnej správy (Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Úrad verejného zdravotníctva, príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva) s ohľadom na vyhlásenú mimoriadnu situáciu, núdzový stav alebo výnimočný stav.

3Prijímanie do MŠ  

         

• RUVZ v Trebišove však určil kapacitu MŠ Michaľany na 60 detí.
• Pri prijímaní detí do materskej školy sa dodržiava zásada rovnoprávnosti prístupu k výchove a vzdelávaniu a zákazu akýchkoľvek foriem diskriminácie a obzvlášť segregácie.
• Do MŠ sa prijímajú deti vo veku spravidla od dvoch, do šiestich rokov, ak je voľná kapacita a ak sú na jeho prijatie vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné potrebné podmienky, možno prijať dieťa od dovŕšenia dvoch rokov veku. Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole nemožno prijať dieťa mladšie ako dva roky, a to ani na adaptačný pobyt alebo diagnostický pobyt. Pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta príslušného roka je predprimárne vzdelávanie povinné. Pri určovaní počtu detí v triede materskej školy riaditeľ zohľadní aj počet detí v triede mladších ako tri roky.
• Deti sa prijímajú na základe žiadosti zákonného zástupcu(buď jedného alebo oboch)  spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní. Ak sa do materskej školy prijíma dieťa, ktoré má zariadením výchovného poradenstva a prevencie zaradeného v sieti škôl a školských zariadení SR identifikované špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, zákonný zástupca k žiadosti predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré môže byť súčasťou potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti.
• Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie obsahuje: 

A. osobné údaje o dieťati v rozsahu:  meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste), dátum a miesto narodenia, adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, rodné číslo, štátna príslušnosť, národnosť, materinský jazyk,

B. osobné údaje o zákonných zástupcov dieťaťa v rozsahu: titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko, adresa bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie.

• Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti, sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak: 

- jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu), 

- jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) 

- vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením, tlačivo poskytne MŠ). 

- Zákonní zástupcovia sa dohodnú, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy

• Deti sa prijímajú k začiatku nasledujúceho školského roka od 1.5. do 31.5. , alebo v priebehu školského roka,pokiaľ to kapacita MŠ dovolí.
• Konkrétny termín (konkrétne dni, prípadne aj časové rozpätie v rámci jednotlivých dní), miesto a spôsob podávania žiadostí o prijatie dieťaťa do materskej školy (ďalej len „žiadosť“) zverejní riaditeľ materskej školy po dohode so zriaďovateľom na budove materskej školy alebo na inom verejne dostupnom mieste, vrátane webového sídla materskej školy, ak ho má materská škola zriadené. Riaditeľ materskej školy spolu s miestom, termínom a spôsobom podávania žiadostí zverejní aj podmienky prijímania detí do materskej školy. 
• Rodič môže podať žiadosť:

         - osobne, 

          - poštou alebo kuriérom na adresu materskej školy,

          - e-mailom

          - prostredníctvom

            a) elektronického podania doručeného do elektronickej schránky materskej školy

            b) el. dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným el. podpisom

• Prednostne sa prijímajú:

         - deti pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné. Povinné predprimárne     

            vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt (ďalej len  

            „spádová materská škola“), ak rodič pre dieťa nevyberie inú materskú školu.

         deti pokračujúce v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Ak dieťa po    

            dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy  

            rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej 

            škole na základe:

            - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

            - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast 

            - informovaného súhlasu zákonného zástupcu (podpísaného obidvomi zákonnými 

            zástupcami, ak nejde o zástupcu zariadenia). Rozhodnutie o pokračovaní plnenia 

            povinného predprimárneho vzdelávania riaditeľ materskej školy vydá po predložení 

            písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného 

            súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaného súhlasu zákonného 

            zástupcu

           -deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t. j. deti ktoré 

            dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka. Podľa § 59b ods. 2 

            školského zákona, ak ide o dieťa, ktoré má právo na prijatie na predprimárne 

            vzdelávanie (dieťa ktoré dovŕši 4 roky veku do 31. augusta príslušného kalendárneho 

            roka vrátane), zákonný zástupca podáva žiadosť o prijatie dieťaťa do spádovej 

            materskej školy podľa miesta trvalého pobytu dieťaťa, ak nepodá žiadosť o prijatie 

            dieťaťa do cirkevnej materskej školy alebo súkromnej materskej školy.

• Ak je dieťa na základe žiadosti prijaté aj do inej MŠ, zákonný zástupca by mal informovať MŠ o tejto skutočnosti riaditeľa školy
• Adaptačný a diagnostický pobyt

Adaptačný pobyt sa vzťahuje najmä na deti, ktoré nemajú diagnostikou v zariadení poradenstva a prevencie určené ŠVVP, u ktorých je predpoklad, že by mohli mať problémy zadaptovať sa na úplne iné podmienky, než na aké sú zvyknuté z domu. V tom prípade riaditeľ vydá rozhodnutie o prijatí s určením adaptačného pobytu. Adaptačný pobyt nesmie dlhší ako tri mesiace; adaptačný pobyt nemožno predlžovať. Počas adaptačného pobytu zákonný zástupca:

• privádza dieťa do materskej školy na čas dohodnutý s riaditeľom materskej školy. Ak je adaptácia dieťaťa úspešná, môže dieťa po dohode zákonného zástupcu s riaditeľom materskej školy pravidelne navštevovať materskú školu v dohodnutom čase. Ak adaptácia dieťaťa, pre ktoré predprimárne vzdelávanie nie je povinné, nie je úspešná, riaditeľ materskej školy môže rozhodnúť o prerušení dochádzky dieťaťa do materskej školy na vymedzený čas.
• Spolupracuje s pedagogickými zamestnancami materskej školy 

Ak dieťa nemá určený adaptačný procesale ukáže sa, že nie je schopné zvládnuť prechod z domu do materskej školymôže riaditeľ materskej školy dodatočne dohodnúť so zákonnými zástupcami na určitý čas (niekoľko dní, týždeň, dva týždne atď.) proces adaptácie s konkrétnymi podmienkami bez vydávania ďalšieho rozhodnutia, len so zaznamenaním tejto skutočnosti v osobnom spise dieťaťa. 

Doba denného pobytu dieťaťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, počas adaptačného pobytu, je minimálne štyri hodiny

Ak materská škola pri prijímaní vie, že prijíma dieťa so ŠVVP,riaditeľ vydá rozhodnutie s určením diagnostického pobytu. Cieľom diagnostického pobytu je, aby sa zistilo, či sa u konkrétneho dieťaťa bude môcť výchova a vzdelávanie uskutočňovať inkluzívne v bežnej triede .Ak má dieťa určený diagnostický pobyt, počas jeho trvania sa v zariadení poradenstva a prevencie vykonáva diagnostikovanie špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb dieťaťa na účel rozhodnutia o ďalšej forme vzdelávania dieťaťa. Diagnostický pobyt dieťaťa nesmie byť dlhší ako tri mesiace. Inštitút „predĺženia diagnostického pobytu“ podľa právnych predpisov neexistuje.

• Dieťa so ŠVVP

Za dieťa so ŠVVP riaditeľ materskej školy považuje len dieťa, ktoré má diagnostikou v zariadení poradenstva a prevencie určené ŠVVP. Deťmi so ŠVVP sú deti:

so zdravotným znevýhodnením, ktorými sú deti:
▪ so zdravotným postihnutím, t. j deti s mentálnym postihnutím, sluchovým postihnutím, zrakovým postihnutím, telesným postihnutím, s narušenou komunikačnou schopnosťou, s autizmom alebo ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami, s viacnásobným postihnutím, 
▪ deti choré alebo zdravotne oslabené
▪ deti s vývinovými poruchami
▪ deti s poruchami správania
zo sociálne znevýhodneného prostredia,
s nadaním a deti
ktorých zdravotný stav, sociálne podmienky, jazykové schopnosti, nadanie, správanie, kognitívne schopnosti, motivácia, emocionalita, tvorivosť alebo zručnosti vyžadujú poskytnutie podporného opatrenia.

Počet detí v triede po prijatí dieťaťa so zdravotným znevýhodnením alebo dieťaťa s nadaním podľa § 28 ods. 12 školského zákona môže byť znížený najviac o dve za každé dieťa so zdravotným znevýhodnením a dieťa s nadaním. Maximálny počet zaradených detí so zdravotným znevýhodnením a detí s nadaním v jednej triede „bežnej“ materskej školy sú dve. V súvislosti s prijímaním detí so zdravotným znevýhodnením a detí s nadaním riaditeľ materskej:

vždy pred vydaním rozhodnutia dôsledne preskúmať všetky podklady a okolnosti, ktoré by mohli mať vplyv na ich rozhodnutie,
spolu s rozhodnutím poskytnúť zákonným zástupcom v písomnej podobe informáciu o tom, že sú povinní informovať materskú školu o zmenách v zdravotnom stave dieťaťa alebo o iných závažných skutočnostiach, ktoré by mohli mať vplyv na priebeh výchovy a vzdelávania dieťaťa [§ 144 ods. 7 písm. d) školského zákona],
informovať zákonných zástupcov o tom, že ak nebudú materskú školu informovať o zmenách v zdravotnom stave dieťaťa alebo o iných závažných skutočnostiach, ktoré by mohli mať vplyv na priebeh výchovy a vzdelávania dieťaťa, po predchádzajúcom písomnom upozornení zákonného zástupcu pristúpia k vydaniu rozhodnutia:
▪ o prerušení dochádzky dieťaťa do materskej školy z podnetu riaditeľa materskej školy, ak nejde o povinné predprimárne vzdelávanie, alebo 
▪ o predčasnom skončení predprimárneho vzdelávania, ak nejde o povinné predprimárne vzdelávanie z dôvodu, že materská škola nie je schopná, vzhľadom na svoje podmienky (personálne, priestorové ale napr. aj materiálno-technické), poskytnúť dieťaťu výchovu a vzdelávanie primeranú druhu a stupňu jeho zdravotného znevýhodnenia.
mať uloženú komunikáciu so zákonnými zástupcami zaznamenanú písomne a riadne evidovanú v osobnom spise dieťaťa.

O zaradení dieťaťa ako dieťaťa so zdravotným znevýhodnením rozhodne riaditeľ materskej školy:

na základe odporúčania všeobecného lekára pre deti a dorast,
na základe odporúčania  zariadenia poradenstva a prevencie a 
na základe vopred prerokovaného informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

O zaradení dieťaťa ako dieťaťa s nadaním rozhodne riaditeľ materskej školy:

na základe odporúčania zariadenia poradenstva a prevencie a 
na základe vopred prerokovaného informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.
• Prijatie prestupom

Na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu môže byť dieťa prijaté do MŠ i prestupom. Prijatie prestupom sa vzťahuje na všetky deti bez výnimky, teda aj na deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné. Riaditeľ materskej školy, do ktorej požiada o prijatie dieťaťa prestupom zákonný zástupca, vydáva rozhodnutie o prijatí dieťaťa prestupom podľa § 5 ods. 14 písm. c) zákona č. 596/2003 Z. z. Rozhodnutie o prijatí dieťaťa prestupom nie je rozhodnutím o prijatí dieťaťa do materskej školy, lebo sa nerozhoduje o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie, ale o možnosti plniť predprimárne vzdelávanie v inej materskej škole, ktorú pre svoje dieťa vybral jeho zákonný zástupca. Ak je dieťa do materskej školy prijaté prestupom:

riaditeľ materskej školy, ktorý dieťa prijal prestupom, je povinný bez zbytočného odkladu zaslať kópiu rozhodnutia o prijatí dieťaťa prestupom riaditeľovi materskej školy, z ktorej dieťa prestúpilo,
riaditeľ materskej školy, z ktorej dieťa prestúpilo, je povinný:
▪ do 15 dní od doručenia kópie rozhodnutia o prijatí prestupom zaslať riaditeľovi materskej školy, do ktorej bolo dieťa prijaté prestupom, kópiu osobného spisu dieťaťa a 
▪ nahlásiť túto zmenu do Centrálneho registra detí, žiakov a poslucháčov 
▪ K žiadosti o prijatie dieťaťa prestupom zákonný zástupca nepredkladá potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa; toto potvrdenie je súčasťou fotokópie osobného spisu dieťaťa prijatého prestupom.

Ak sa prestupom prijíma dieťa so zdravotným znevýhodnením, k žiadosti o prijatie dieťaťa prestupom zákonný zástupca neprikladá vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast; tieto sú súčasťou fotokópie osobného spisu dieťaťa so zdravotným znevýhodnením prijatého prestupom. 

Ak sa prestupom prijíma dieťa s nadaním, k žiadosti o prijatie dieťaťa prestupom zákonný zástupca neprikladá vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie; toto vyjadrenie je súčasťou fotokópie osobného spisu dieťaťa s nadaním prijatého prestupom. 

• Prerušenie, predčasné skončenie a zanechanie predprimárneho vzdelávania

 

1. Prerušenie dochádzky

Rozhodnutie o prerušení dochádzky dieťaťa do materskej školy môže vydať riaditeľ materskej školy podľa § 5 ods. 14 písm. d) zákona č. 596/2003 Z. z.:

bez predchádzajúcej žiadosti zákonného zástupcu, ak na to budú existovať dôvody alebo
na základe žiadosti zákonného zástupcu, ak pôjde o zdravotné dôvody, zníženú adaptačnú schopnosť, rodinné dôvody alebo iné dôvody zo strany zákonného zástupcu.

Ak nastanú dôvody, pre ktoré z rozhodnutia riaditeľa materskej školy bude potrebné na určité obdobie prerušiť dochádzku dieťaťa do materskej školy, tak riaditeľ materskej školy, po predchádzajúcom písomnom upozornení zákonného zástupcu na túto možnosť, vydá rozhodnutie o prerušení dochádzky daného dieťaťa v termíne od – do (uvedie konkrétne dátumy). Rozhodnutie o prerušení dochádzky do materskej školy nemožno vydať, ak ide o dieťa, ktoré plní povinné predprimárne vzdelávanie

Vydaním rozhodnutia o prerušení dochádzky dieťaťa do materskej školy sa vytvára priestor na eliminovanie dôvodov, ktoré viedli k prerušeniu dochádzky, na absolvovanie indikovaných odborných vyšetrení, na ukončenie špeciálnopedagogickej diagnostiky atď. Riaditeľ materskej školy môže na miesto dieťaťa, ktoré má prerušenú dochádzku do materskej školy, prijať iné dieťa, pričom v rozhodnutí o prijatí uvedie, že toto dieťa prijíma na čas prerušenia dochádzky tohto dieťaťa. Zákonný zástupca má 2 týždne pred uplynutím termínu, dokedy má jeho dieťa prerušenú dochádzku, písomne, poprípade ústne, oznámiť riaditeľovi materskej školy, či jeho dieťa bude po uplynutí tohto času pokračovať v predprimárnom vzdelávaní v materskej škole

Zákonný zástupca dieťaťa, ktoré bolo do materskej školy prijaté na čas počas prerušenia dochádzky iného dieťaťa, v prípade, ak má zákonný zástupca naďalej záujem o to, aby jeho dieťa navštevovalo materskú školu, má najneskôr dva týždne pred uplynutím času, ktorý má uvedený v rozhodnutí o prijatí počas prerušenia dochádzky iného dieťaťa do materskej školy podať novú žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy a spolu s ňou predložiť aj potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast, obsahujúce aj údaj o povinnom očkovaní.

2. Zanechanie vzdelávania

Ak nejde o dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, zákonný zástupca dieťaťa sa môže rozhodnúť, že dieťa zanechá predprimárne vzdelávanie. Musí však túto skutočnosť oznámiť písomne riaditeľovi materskej školy. Dieťa prestane byť dieťaťom danej materskej školy dňom:

ktorý nasleduje po dni, keď riaditeľovi materskej školy bolo doručené písomné oznámenie o zanechaní vzdelávania alebo 
dňom uvedeným v písomnom oznámení o zanechaní vzdelávania, najskôr však 
ktorý nasleduje po dni, keď bolo doručené. 

Ak sa stane, že zákonný zástupca neoznámi (písomne, ani inak) riaditeľovi materskej školy zanechanie predprimárneho vzdelávania svojho dieťaťa a dieťa sa neospravedlnene nezúčastňuje na predprimárnom vzdelávaní, uplynutím 30. dňa od jeho poslednej účasti na predprimárnom vzdelávaní prestáva byť dieťaťom príslušnej materskej školy; o tejto skutočnosti urobí riaditeľ materskej školy záznam v osobnom spise a osobný spis dieťaťa uzavrie. O zanechaní predprimárneho vzdelávania riaditeľ materskej školy nevydáva žiadne rozhodnutie. Zanechanie predprimárneho vzdelávania riaditeľ materskej školy nahlási do centrálneho registra

 

3. Predčasné skončenie predprimárneho vzdelávania

Riaditeľ materskej školy môže rozhodnúť o predčasnom skončení predprimárneho vzdelávania, ak nejde o povinné predprimárne vzdelávaniepo predchádzajúcom písomnom upozornení zákonného zástupcu.

Podľa § 28d ods. 6 školského zákona riaditeľ materskej školy môže rozhodnúť o predčasnom skončení predprimárneho vzdelávania, ak nejde o povinné predprimárne vzdelávanie, ak: 

a) dieťa sústavne alebo závažným spôsobom porušuje školský poriadok, 

b) zákonný zástupca dieťaťa alebo zástupca zariadenia nedodržiava podmienky predprimárneho vzdelávania dieťaťa určené školským poriadkom, porušuje školský poriadok napr.:

      -ak zákonný zástupca neuhradí príspevky v zmysle VZN obce Michaľany o určení 

príspevkov od zákonných zástupcov detí na čiastočnú úhradu výdavkov v MŠ 

      -ak je dieťa neprítomné v MŠ 30 kalendárnych dní a zákonný zástupca v tomto čase   

      neoboznámi   riaditeľa s dôvodom neprítomnosti dieťaťa v MŠ a ani nepožiada riaditeľa 

      MŠ o   prerušenie

 

c) zákonný zástupca dieťaťa alebo zástupca zariadenia neinformuje materskú školu o zmene zdravotnej spôsobilosti dieťaťa, jeho zdravotných problémoch alebo iných závažných skutočnostiach, ktoré majú vplyv na priebeh výchovy a vzdelávania, 

d) zákonný zástupca dieťaťa alebo zástupca zariadenia bezdôvodne odmietne s dieťaťom absolvovať diagnostické vyšetrenie, ak sa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby dieťaťa prejavia po jeho prijatí do materskej školy a je potrebné zmeniť formu vzdelávania dieťaťa, alebo 

e) predčasné skončenie predprimárneho vzdelávania odporučí zariadenie poradenstva a prevencie, všeobecný lekár pre deti a dorast alebo lekár so špecializáciou v inom špecializačnom odbore ako všeobecné lekárstvo alebo zubný lekár.

• Ak materská škola z kapacitných dôvodov nemôže prijať všetky deti, ktorých zákonní zástupcovia o prijatie na predprimárne vzdelávanie žiadajú, riaditeľ vydá rozhodnutie o neprijatí
• Povinné predprimárne vzdelávanie

Plniť povinné predprimárne vzdelávanie musí každé dieťa, ktoré do 31. augusta (vrátane):

dovŕši päť rokov veku, t. j. dieťa podľa § 28a ods. 1 školského zákona,
dovŕši päť rokov veku a povinné predprimárne vzdelávanie plní formou individuálneho vzdelávania, t. j. dieťa podľa § 28b ods. 2 školského zákona,
dovŕši šesť rokov veku, ale nedosiahlo školskú spôsobilosť, t. j. dieťa podľa § 28a ods. 3 školského zákona – toto dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania ešte jeden školský rok,
dovŕši päť rokov veku, ale zo zdravotných dôvodov je oslobodené od povinnosti dochádzať do materskej školy, lebo mu jeho zdravotný stav neumožňuje vzdelávať sa, t. j. dieťa podľa § 28a ods. 5 školského zákona.

Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok okrem prípadu uvedeného v § 28a ods. 3 školského zákona.

Deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, sa na predprimárne vzdelávanie prijímajú prednostne
Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt, teda v spádovej materskej škole), ak zákonný zástupca pre dieťa nevyberie inú materskú školu
Skutočnosť, že dané dieťa od určitého školského roku plní povinné predprimárne vzdelávanie, sa vyznačí v osobnom spise dieťaťa
Riaditeľ spádovej materskej školy na povinné predprimárne vzdelávanie zo zákona prednostne prijíma deti s trvalým pobytom v danej obci, v ktorej má konkrétna materská škola sídlo a deti umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu

Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahne školskú spôsobilosťriaditeľ materskej školy podľa § 5 ods. 14 písm. g) zákona č. 596/2003 Z. z. rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

Podkladom pre rozhodnutie riaditeľa materskej školy vo veci pokračovania plnenia povinného predprimárneho vzdelávania je podľa § 28a ods. 3 školského zákona vždy predloženie:

písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, 
písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a
informovaného súhlasu zákonného zástupcu.

Ak dieťa ani po pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole nedosiahne školskú spôsobilosťzačne najneskôr 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo siedmy rok vekuplniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole.

▪ Iné formy plnenia PPV
a) Individuálne vzdelávanie

Školský zákon umožňuje, že povinné predprimárne vzdelávanie môžu deti plniť nielen „inštitucionálnou“ formou, teda formou pravidelného denného dochádzania do materskej školy v pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyri hodiny denne, ale aj inou, individuálnou formouIndividuálne vzdelávanie sa chápe ako ekvivalent plnenia povinného predprimárneho vzdelávania realizovaného inštitucionalizovanou formou povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole zaradenej v sieti. Dieťa pri plnení povinného predprimárneho vzdelávania formou individuálneho vzdelávania neprestáva byť dieťaťom kmeňovej materskej školy.

Podľa § 28b ods. 2 školského zákona, formou individuálneho vzdelávania môže povinné predprimárne vzdelávanie plniť dieťa, ktorého:

zdravotný stav neumožňuje plniť povinné predprimárne vzdelávanie v kmeňovej materskej škole (nejde ale o dieťa podľa § 28a ods. 5 školského zákona), 
zákonný zástupca o to požiada materskú školu. 

Ak pôjde o dieťa, ktorého zdravotný stav mu neumožňuje plniť povinné predprimárne vzdelávanie v kmeňovej materskej škole a jeho zákonný zástupca požiada kmeňovú materskú školu, do ktorej je už dieťa prijaté, o povolenie individuálneho vzdelávania, prílohou k žiadosti je písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast alebo odporúčanie zariadenia poradenstva a prevencie (keďže školský zákon používa slovo „alebo“, postačuje jeden z uvedených dokladov).

Predprimárne vzdelávanie dieťaťa, ktorému bolo povolené individuálne vzdelávanie podľa § 28b ods. 2 písm. a) školského zákona, teda „zo zdravotných dôvodov“, bude zabezpečovať kmeňová materská škola v rozsahu najmenej dve hodiny týždenne

Učiteľ, ktorý bude personálne zabezpečovať individuálne vzdelávanie dieťaťa podľa § 28b ods. 2 písm. a) školského zákona, na konci polroku príslušného školského roku predloží riaditeľovi kmeňovej školy písomnú správu o individuálnom vzdelávaní daného dieťaťa

Ak pôjde o dieťa podľa § 28b ods. 2 písm. b) školského zákona (ktorého zákonný zástupca z vlastného rozhodnutia má záujem, aby dieťa plnilo povinné predprimárne vzdelávanie individuálnou formou), žiadosť zákonného zástupcu o povolenie individuálneho vzdelávania musí obsahovať

a) meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo a miesto trvalého pobytu dieťaťa, 

b) obdobie, na ktoré sa má individuálne vzdelávanie povoliť, 

c) dôvody na povolenie individuálneho vzdelávania, 

d) meno a priezvisko fyzickej osoby, ktorá bude uskutočňovať individuálne vzdelávanie dieťaťa, ktorému má byť povolené individuálne vzdelávanie, a doklady o splnení kvalifikačných predpokladov podľa § 28b ods. 4 školského zákona, 

e) ďalšie skutočnosti, ktoré majú vplyv na individuálne vzdelávanie dieťaťa. 

Výdavky spojené s individuálnym vzdelávaním dieťaťa podľa § 28b ods. 2 písm. b) školského zákona znáša zákonný zástupca

Predprimárne vzdelávanie tohto dieťaťa zabezpečuje zákonný zástupca dieťaťa prostredníctvom osoby, ktorá má ukončené najmenej úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie. 

Kmeňová materská škola, podľa § 28b ods. 6 školského zákona, v spolupráci so zákonným zástupcom alebo zástupcom zariadenia určí obsah individuálneho vzdelávania dieťaťa podľa odseku 2 písm. b) najneskôr do 31. augusta. Zákonný zástupca dieťaťa alebo zástupca zariadenia je povinný v čase a rozsahu určenom kmeňovou materskou školou zabezpečiť účasť dieťaťa podľa odseku 2 písm. b) na povinnom predprimárnom vzdelávaní v kmeňovej materskej škole v priebehu mesiaca marec; kmeňová materská škola v tomto čase posúdi, či sa pri individuálnom vzdelávaní plní obsah individuálneho vzdelávania.

Povolenie individuálneho vzdelávania dieťaťa podľa § 28b ods. 2 písm. b) školského zákona riaditeľ kmeňovej materskej školy zruší:

a) na žiadosť zákonného zástupcu, 

b) na základe odôvodneného návrhu fyzickej osoby, ktorá uskutočňuje individuálne vzdelávanie dieťaťa, 

c) na základe návrhu hlavného školského inšpektora,

d) ak sa neplní obsah individuálneho vzdelávania alebo

e) ak zákonný zástupca nezabezpečí účasť dieťaťa na povinnom predprimárnom vzdelávaní v kmeňovej materskej škole na účel posúdenia plnenia obsahu individuálneho vzdelávania. 

Riaditeľ kmeňovej materskej školy rozhodne o zrušení rozhodnutia o povolení individuálneho vzdelávania do 30 dní od začatia konania a zároveň zaradí dieťa do príslušnej triedy kmeňovej materskej školy

Odvolanie proti rozhodnutiu o zrušení povolenia individuálneho vzdelávania nemá odkladný účinok, teda rozhodnutie je vykonateľné aj v prípade podania opravného prostriedku.

Na všetky materské školy, bez rozdielu zriaďovateľa, sa v tejto veci vzťahuje 30-dňová lehota podľa § 28b ods. 9 školského zákona na vydanie rozhodnutia o zrušenípovolenia individuálneho vzdelávania od začatia konania

Ak bude mať dieťa zrušené individuálne vzdelávanie z niektorého z dôvodov podľa § 28b ods. 8 školského zákona, bude bezodkladne, od nasledujúceho vyučovacieho dňa po dni, v ktorom bolo toto rozhodnutie doručené zaradené do príslušnej triedy kmeňovej materskej školy a začne plniť povinné predprimárne vzdelávanie v kmeňovej materskej škole formou pravidelného denného dochádzaniav pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyri hodiny denne podľa § 59a ods. 5 školského zákona

b) Oslobodenie dieťaťa od povinnosti dochádzať do materskej školy

Ak má dieťa nepriaznivý zdravotný stav, ktorý mu neumožňuje vzdelávať sa až do pominutia dôvodov, môže riaditeľ materskej školy rozhodnúť o oslobodení od povinnosti dochádzať do materskej školy, ak mu zákonný zástupca dieťaťa predloží:

písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast a 
písomný súhlas zariadenia poradenstva a prevencie.

Následne, po predložení žiadosti spolu s požadovanými písomnými súhlasmi podľa § 28a ods. 5 školského zákona riaditeľ materskej školy rozhodne podľa § 5 ods. 14 písm. e) zákona č. 596/2003 Z. z. o oslobodení dieťaťa od povinnosti dochádzať do materskej školy zo zdravotných dôvodov, ak ide o povinné predprimárne vzdelávanie. 

Dieťaťu, ktoré má vydané rozhodnutie o oslobodení od povinnosti dochádzať do materskej školy zo zdravotných dôvodov, ak ide o povinné predprimárne vzdelávanie, sa neposkytuje žiadne vzdelávanie ani v materskej škole, ani individuálnym vzdelávaním, až do pominutia dôvodov, pre ktoré došlo k oslobodeniu.

V prípade, ak zdravotný stav dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, alebo z iných závažných dôvodov (napr.: rodinné dôvody, ohrozovanie bezpečnosti a zdravia iných detí, ktoré sú účastníkmi výchovy a vzdelávania), môže riaditeľ rozhodnúť o uskutočňova dennej formy výchovy a vzdelávania aj ako dištančnej pre deti, ak nemôžu plniť povinné predprimárne vzdelávanie formou pravidelného denného dochádzania, najdlhšie počas troch po sebe idúcich mesiacov